Statische websites zijn cool

Onlangs besloot ik mijn website weer nieuw leven in te blazen, daar kijk je nu naar. Wat echt nieuw is, is de manier waarop deze werkt. Het is namelijk een ‘statische website’, omdat ik denk dat de tijd waarbij een website standaard werd gemaakt op basis van een CMS (Wordpress, Ghost, etc.) in de meeste gevallen voorbij is.

FTP’en

In de jaren ’90 waren er 2 manieren om je website te maken en te onderhouden:

Vervolgens kreeg je een hele verzameling .htm bestanden en plaatjes. Deze moest je vervolgens ergens uploaden.

Dit was complex (voor een niet-nerd), gaf gedoe, het was foutgevoelig, mensen overschreven elkaars werk, etc. Je had ook altijd een techneut nodig om iets aan te passen.

CMS’en

Toen kwamen er CMS’en (Content Management Systeem). Daarvoor wordt één keer het ontwerp van een website gemaakt. De inhoud van je site komt uit een database. Je hebt een stukje software – het CMS – waarmee je je teksten kunt beheren en opslaan in de database.

Als iemand jouw website dan bezoekt, dan wordt aan de hand van de pagina die je bekijkt de juiste tekst uit de database gehaald, de website voor je samengesteld zoals hij er dan uit moet zien in die situatie voor die bezoeker en vervolgens getoond aan de bezoeker.

Er was een tijd dat iedere webbouwer zijn eigen CMS maakte, toen kreeg je een paar standaardoplossingen die heel populair werden (denk aan Joomla, Drupal) en tegenwoordig is het, naast die paar partijen waarbij het lukt een eigen systeem te onderhouden, bijna overal Wordpress wat gebruikt wordt.

Voordelen

Een CMS is handig, omdat je zelf je content kunt beheren en niet steeds bestandjes hoeft te uploaden, zoals “vroeger”. Je bent dus onafhankelijk van je webbouwer en je kunt veel zelf doen.

Nadelen

Maar een CMS heeft ook wat nadelen:

‘Nieuw’: Statische websites

Het bestaat al een tijd, maar het wordt steeds populairder: Een statische website, zoals in de jaren 90, maar zonder het gedoe van uploaden, de afhankelijkheid van techneuten, etc.

Dat werkt zo: Je gebruikt een “static site generator”, die de output maakt van jouw site, gebaseerd op de teksten, design, etc. Net zoals een CMS dat doet.

Echter, dit gebeurt niet iedere keer als iemand een pagina van jouw site bezoekt, maar slechts 1x, nadat jij je website-pagina hebt opgeslagen.

Voordelen

Omdat je site niet bij ieder ‘request’ (bezoeker opent een pagina) wordt gemaakt, maar slechts 1x, is het bere-snel. Er komt geen database of verwerking bij te kijken. Het bestandje met wat je browser moet hebben staat al klaar en hij kan het direct krijgen.

Omdat je site is zoals hij is, is hij enorm robuust. Er kan niets stuk gaan. Als je je site vandaag maakt en vervolgens een half jaar niet updatet, is er niets aan de hand. Oude versies zijn niet aan de orde. Je ‘draait’ namelijk niet op een versie van een systeem, alleen bij het genereren gebruik je software (van een bepaalde versie), maar daarna is het klaar.

Er zijn wél CMS’en voor een statische site. Maar in plaats van dat deze iets wegschrijven in een database, dat wordt opgehaald bij ieder bezoek, zorgen ze ervoor dat bij het opslaan van content jouw website opnieuw wordt opgebouwd. Slechts 1x. Maar je kunt dus wel werken met een CMS, en dát is het grote verschil ten opzichte van de jaren 90!

Het is supergoedkoop, deze website kost mij bijvoorbeeld niets. Ik betaal alleen voor de domeinnaam. De hosting verloopt via “CDN’s” die mijn site gratis hosten omdat hij zo ‘weinig resources’ kost. Er hoeft immers niets te gebeuren, alleen af en toe een bestandje te worden teruggegeven. Geen database, moeilijke webservers, beveiligingen, etc.

Je bent CMS onafhankelijk. Momenteel gebruik ik mijn computer waarop ik teksten schrijf (in Markdown) en met 1 commando publiceer. Maar ik heb ook al gespeeld met het Netlify CMS en wil nog gaan kijken naar Dato en Forestry.io. Dat zijn online CMS’en, waarin je je content schrijft, zij slaan jouw werk op bij je website-bestanden. Vanaf daar wordt het weer automatisch live gezet (zie ‘Mijn opzet’). Zie hier een groot overzicht.

Nadelen

Natuurlijk zijn er ook wat nadelen te noemen:

Mijn opzet

Hoe werkt dit alles bij mij? Ik heb mijn site ontwerp (Ja, die is basic, maar voor mijn blog voldoende) gemaakt. Dit heb ik vervolgens in een Jekyll-project geïmplementeerd. Dat is zo’n static site generator. Maar je kunt bv. ook kijken naar Hugo.

Alle bestandjes van opmaak, plaatjes, etc. en een map met “posts” zijn de ingrediënten voor mijn website. Deze sla ik gratis online op in mijn GitHub-account.

Ik heb een account by Netlify, deze is gekoppeld aan mijn Github-account. Als er iets wijzigt aan de bron-data van mijn site (een artikel, pagina of design wijziging) en ik sla het op op GitHub, dan maakt Netlify hier automatisch een nieuwe website van en zij zorgen voor de verdere hosting.

GitHub

Het enige wat ik dus hoef te doen, is zorgen dat wat ik live wil hebben op de goede manier op GitHub komt. Hoe doe ik dat? Dit kan op een aantal manieren:

Net hoe het mij uitkomt dus! :)

Zonder Netlify

Het is ook een stukje eenvoudiger te maken, mits je Jekyll gebruikt (niet bv. Hugo of één van de andere vele generators). GitHub heeft namelijk ingebouwde build-methode voor Jekyll websites. Dat betekent dat je alleen maar hoeft te zorgen dat je content op Github terecht komt, zij zorgen dan voor het builden en hosten. Ook weer kosteloos! En ja, hierbij werkt zo’n static site CMS net zo goed.